PHOTOGRAPHER
KURSUS FOTOGRAFI BENGKEL PHOTOGRAPHY PHOTOGRAPHY WORKSHOP
By: Adhadi Mohd Photography

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Saturday, 20-Sep-2008 05:25 Email | Share | | Bookmark
The Hiplist

 
Early this year, i got an invitation by The Hiplist Sdn Bhd (also publish WeddingsMalaysia mag), to be featured in their publication called "The Hiplist - wedding photographers". At first I was shocked because

the 2007 edition featured only the best wedding photographers known in Malaysia such as Zung the Photoz, Avicenna, Jim Liaw and many more. Suddenly I realised that this is a good chance for my works to be recognized and appreciated by more audiences. This is my first major publication and I am so honored to be published in the same magazine that featured amongst them are the most talented and highly praised wedding photographer in malaysia, for their creativity and professionalism.





For more information: http://www.the-hiplist.com/
You can get your copy of the magazine from MPH and all major bookstores in malaysia.


Sunday, 14-Sep-2008 22:16 Email | Share | | Bookmark
Training Activities - October & November 2008

Date : 18 october 2008
Name : Shoot for fun Activities
Place : Tasik Perdana KL
Time : 8am - 3pm
Current Participants : 80 photographers and growing
Models : > 8
Fee : RM35 (for models fee and drinks and notes)
Master Trainers/Trainers/Mentor : Experienced CandidSyndrome Photoschool Forumers
Theme : Portrait & having fun
Organizer : Photoschool Forumers


Name : Art Of Photography Workshop
Date : 1 & 2 November 2008
Venue : Putra Height Subang Jaya
Fee : RM1800.00
Contents : Basic of Digital Photography, Art of seeing, Portrait & Lighting, Photoshop Skills
Notes : Yes, comprehensive, in Bahasa Melayu
Max Participants : 10
Trainer : Adhadi Mohd
Certificate : Yes


Organizer :
Artiza Studio
Positive Supply Sdn Bhd
No 5G, Jalan Putra Mahkota 7/6C, Putra Height, Subang Jaya Selangor
Contact Person :
Adhadi Mohd : 016 2371946 (I will be in training session for kementerian pelajaran - PPSMI, as trainer for two months, please sms or email and I will revert back to you soonest I can)
email : Training@adhadimohd.com


Friday, 29-Aug-2008 05:56 Email | Share | | Bookmark
Bengkel Fotografi Di Kulim & Jitra, 25 - 28 August 2008

me and encik asmady ahmad, encik sham from crome art.
the practical session
finding location and minimizing background lesson
View all 12 photos...
Sekali lagi, saya berasa sangat berbesar hati kerana telah dijemput oleh Kulim Technology Management untuk menjayakan aktiviti fotografi di Kedah. Dan saya sungguh teruja kali ini kerana bukan saja bengkel ini mendapat sambutan oleh peserta-peserta yang hebat-hebat malah saya dapat bertemu dengan jurugambar yang laman webnya menjadi antara sumber rujukan saya di dalam photography, iaitu En Asmady Ahmad dari studioAston di kedah.

Dan yang paling seronok, kali ini bengkel fotografi ini bukan saja dijalankan dikulim saja, malah di Jitra, dan untuk portrait fotografi kami mendapat bantuan daripada seorang kakitangan Country Height Jitra, dan performance model kita pada hari, amat mengkagumkan. Hampir semua jurugambar yang hadir sangat excited untuk mempelajari teknik-teknik fotografi yang baru dengan kehadiran nurul huda, kakitangan country height yang menjadi model kami pada hari itu.



Wednesday, 27-Aug-2008 17:18 Email | Share | | Bookmark
Izzatul Nadiah, Finalist/Miss Favourite Dara.com 2007/2008

 
 
 
Nad, I was able to capture few shots of her while she were assisting us on our photography class last weekend.







Friday, 22-Aug-2008 03:20 Email | Share | | Bookmark
Sg Congkak Portraiture, revisited

Salam, beberapa post dibawah, saya ada letakkan entry pasal portraiture sg congkak. Tapi oleh kerana kekurangan masa, saya tak dapat nak cerita banyak pasal aktiviti tu. Aktiviti ni adalah antara aktiviti yang pada saya cukup menarik kerana kehadiran Ahmad Fairus. Bayaran pun tak mahal cuma RM50 seorang dan dibayar terus kepada Azrul pencerita (model). Insya Allah kalau ada kesempatan, saya nak arrange lagi aktviti shoot for fun seperti ini.

Dalam entry ni, saya cuma nak kongsikan apa yang telah dijalankan dalam aktiviti tersebut.


Peserta yang terlibat dalam hari tu. Gambar ni di ambil oleh Aragorn yang tumpang sekaki hari tu. Kaler gambar ni jadi macam ini sebab dah di edit dalam perisian kedai gambar.


Kononnya nak dapatkan kaler macam rarindra, ni kira percubaan pertama lah. Nanti cuba lagi lah kalau ada masa. Kalau wedding nak edit macam ini, pengsan jugak. Untuk suka suka ok lah kot.



Ini gambar deen, masa ni nak test lighting saja. Lokasi batu ni di tengah2 jeram. Saya perhatikan ada cahaya matahari yang jatuh atas kawasan ini. Saja suruh deen pose macam ini supaya nampak cahaya matahari jatuh atas badan deem. Bila kita pose orang, adalah penting untuk kita tahu, apa cerita yang kita nak sampaikan pada orang yang melihat. Dan dalam kes ini, saya cuma nak ceritakan kehenseman deen dan of coz, bila kata hensem perlulah nampak rupanya. Kalau saya suruh deen pandang saya, cahaya matahari akan jatuh pada atas kepala dan kita tak akan nampak rupa bentuk wajah deen. Jadi saya minta deen renung atas dengan macho lah, sebab cahaya dari atas. Kalau nak fill light, agak jauh juga jaraknya dan no one sanggup pegang reflector tengah jeram. So kesimpulannya, kalau kita tak boleh ada banyak kawalan pada sumber cahaya, make sure teknik posing anda compensate kekurangan itu dengan mengikut cahaya. Tapi of coz, anda kena tahu apa yang anda nak serlahkan, adakah bentuknya, rupanya, kecantikkannya, rambut pantene nya? Saya recommend anda bacalah buku-buku photography yang boleh banyak di beli di konikuniya atau MPH tapi kalau anda nak masuk kelas, kelas fotografi saya ada menyentuh tentang teknik-teknik ini. Oh ye, kelas studio lighting sepatutnya ada menyentuh tentang ini, saya cuma prefer menggunakan natural light saja.

BTW, gambar ini juga ada editing.

Dalam gambar ini sebenarnya suddenly aragorn ter enter frame. Dalam fotografi, kita patut elakkan perkara-perkara ini. Orang putih kata, avoiding merging. maksudnya, jgn subjek utama bertindan dengan elemen-elemen yang tak sepatutnya. Tapi kadangkala, kita tak dapat kawal dan dah nak jadi cerita, tertindan juga. Bagaimanapun jgn risau, dengan photoshop kita cuma perlukan 5 minit editing untuk menghilangkan elemen-elemen yang tak diperlukan ni (sorry aragorn, hehe). Caranya mudah, gunakan cloning tool. Dengan sentiasa mengubahsuai saiz berus semasa membuat cloning, dan zoom sampai 1600%, anda boleh mendapatkan hasil yang kemas dan menarik. Teknik ini adalah salah satu teknik asas yang di ajarkan didalam Bengkel Photoshop & LIghtroom pada 6 dan 7 September ini, Sekiranya anda berminat, maklumat lanjut ada di bawah.


Ini adalah model kita pada hari tu iaitu azrul dan wife. Ini adalah unedited pic, not even cropping, I am using fish eye dan agak sukar nak mengelakkan tangan photographer lagi sorang tu kerana dalam viewfinder tak nampak. but then cuma a litle bit crop. Dalam gambar ni, angle cukup penting untuk menampakkan sun flare. Yes, sun flare ini original, tanpa sebarang penambahan dalam photoshop. Sebenarnya nak dapatkan sun flare dan sun star ni mudah saja. Apa yang perlu adalah aperture kecil, shutter lama sikit dan paling penting, angle anda ambil gambar perlulah tepat. Saya belum dapat define betul-betul kaedah ni, tapi Insya Allah sedikit masa lagi adalah tu. Dalam nota asas fotografi yang saya letakkan untuk di download secara percuma pun ada saya terangkan tentang teknik ini. Just google Nota fotografi dan anda akan nampak link tersebut. Dan of coz, teknik ni pun saya ada ajar dalam kelas-kelas fotografi saya, teknik ni sangat menarik, susah kalau tak ajar.

will be continued






[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net