PHOTOGRAPHER
KURSUS FOTOGRAFI BENGKEL PHOTOGRAPHY PHOTOGRAPHY WORKSHOP
By: Adhadi Mohd Photography

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Monday, 11-Aug-2008 21:36 Email | Share | | Bookmark
Update terkini Kelas & Aktiviti

MAKLUMAT LANJUT ADA DI HTTP://WWW.ADHADIMOHD.COM

KAWASAN TENGAH

1. Kelas Asas Photoshop, 23 August 2008 (CANCELLED)
cuma ada satu penyertaan yang mengesahkan, i got to cancel this. Sorry for inconvenience. Nickname Gadis sila contact saya untuk refund deposit

2. Kelas Photoshop & Lightroom Untuk Jurugambar, (Tarikh berubah)
terpaksa diubah kepada 6 & 7 September 2008. Saya terpaksa menghadiri kursus training for trainer anjuran kementerian pendidikan pada 29, 30 dan 31 august. Bagaimanapun, I should be able to train you better afterward, Insya Allah.
Jumlah kekosongan : 9 orang. Sila sahkan penyertaan segera!
[read more]

3. Kursus Fotografi Digital (tahap 1), 23 August 2008
Click disini untuk pengisian kursus. Fee : RM150.00, taman warisan pertanian. Model : Izzatul Nadiah, Jumlah kekosongan : 11


4. Kursus Fotografi Digital (tahap 2), 24 August 2008
Click disini untuk pengisian kursus. Fee : RM200.00, taman warisan pertanian. Jumlah kekosongan: 11.


KAWASAN UTARA

5. Kursus Digital Image Enhancement Anjuran Kulim Technologies Management di Kulim Kedah
Tarikh : 25 & 26 August 2008, 2 hari. Fee: RM50. Isi kandungan sama seperti Kursus fotografi digital 1 & 2.


6. Kursus Digital Image Enhancement Anjuran Kulim Technologies Management di JITRA, Alor Setar Kedah
Tarikh : 27 & 28 August 2008, 2 hari. Fee: RM50. Isi kandungan sama seperti Kursus fotografi digital 1 & 2.


Untuk mendaftar BENGKEL di PUTRJAYA:

Langkah 1: Semak kekosongan
Langkah 2: Bank in jumlah fee kepada :
a) CIMB Bank : 14260067469523 (Md Adhkhadi Mohd)
b) Maybank : 164052272599 (Md Adhkhadi Mohd)

Langkah 3: SMS kepada 012 3076857 atau 016 2371946.
Format : Kelas Foto 1/2 | Nama penuh | IC | Nickname | Bank | Jumlah Pembayaran | tarikh & masa

Alamat lengkap Taman warisan Pertanian Putrajaya:

Taman Warisan Pertanian Putrajaya,
No 7, Jalan P16,
Presint 16,
62150 Putrajaya.

Untuk sebarang pertanyaan lanjut sila hubungi Adhadi Mohd : 012 3076857 atau 016 2371946.


UNTUK MENDAFTAR BENGKEL DI KEDAH
Sila hubungi Kulim Technologies Management, En Shamsul 012 4820849
Bengkel ini di taja oleh Grant Kerajaan, jadi jangan lepaskan peluang ini, makan pun sedap2.



Monday, 11-Aug-2008 20:49 Email | Share | | Bookmark
Shahzuhair & Irma, Sneak Preview

 
 
 
View all 6 photos...


Majlis nikah kat taman perling, majlis sanding kat dewan alumni UTM skudai. Outdoor session pulak kat rumah limas danga bay. Saya belum edit lagi gambar, baru edit 6 keping ni. hehe. sabar yer shah. customer aku queue ramai lagi kat belakang.

At last, ada gak kawan aku yang aku sampai hati bagi diskaun 23 ringget aje, sebab 8 tahun dulu pun gaji dia boleh buat beli dell XPS sebijik every month. Thanks shah, ko jgn potong balance aku okeh!.

Camne nak describe shah. Shah ni member kerja dulu, dari friends.com.my, pastu newcleus. pastu housemate, dulu shah berambut panjang mayang mengurai macam awie, pujaan awek2 masa zaman sembilu 2 dulu. Tak silap shah pakai shampoo pantene, dan masa shah 26 tahun shah dah jadik manager software development. Shah sangat pembersih, dia pernah gadoh dengan saya pasal kes cuci-cuci. Dan kata awek2nya zaman dulu, shah sangat sweet. Itu ajer lah brief history pasal shah. Saya takmo la sentuh pasal selimut busyuk dia. har har har har.

I am quite shocked bila shah kata nak kawen. but then siapa menduga, kalau dah kuasa tuhan, batu granit pun pun boleh jadi cekelat. At first I am hoping to be invitee saja, tapi shah prefer saya jadi photographer. then, dari situlah saya dan kamera saya jadi witness kepada the whole new chapter of Shah zuhair's life, dengan Irma disisinya. Oh, sungguh gedik, tapi menggembirakan.

So, congrats shah, betul2 tak sangka shah kawen jugak akhirnya, i thot dia prefer bujang sampai jadi macam joe santana baru nak kawen.

Oh ya, terima kasih kepada photographer yang tag along hari tu. thanks,.. thanks thanks.


Sunday, 20-Jul-2008 17:26 Email | Share | | Bookmark
Outing Sg Congkak, 20/07/2008

 
Hari ni sekali lagi saya organize outing under photoskool.net. Kali ini Ahmad Fairus Myphotographer berkesempatan untuk datang memberikan idea dan bimbingan kepada hampir 17 orang peserta. Saya sendiri tidak dapat menumpukan sepenuhnya kepada outing ini kerana sangat sibuk. Tapi dapatlah juga mengambil gambar sedikit sebanyak.



My first shot, deen jadi subject experiment.


Peserta kali ini



Friday, 18-Jul-2008 01:52 Email | Share | | Bookmark
BENGKEL PHOTOSHOP & LIGHTROOM 6 & 7 SEPTEMBER 2008

 


Atas permintaan ramai, bengkel Lightroom & photoshop untuk jurugambar perkahwinan diadakan semula.

Objektif bengkel ini adalah untuk membantu meningkatkan produktiviti jurugambar-jurugambar tempatan dan meningkatkan kualiti output melalui peningkatan proses post processing. Isi kandungan kelas adalah 70% teknik terkini dan perisian-perisian tambahan yang akan membantu mempercepat semua proses dari pemilihan gambar, katalog, penyuntingan asas, penyuntingan sukar, dan proses pembuatan album.

Tarikh : 6 & 7 SEPTEMBER 2008
Masa : 9.00 Pagi - 5 petang
Tempat : Sepakat training center (computer lab), Megan Avenue Jalan Tun Razak.
Yuran : RM600.00
Nota : Disediakan - langkah demi langkah (nota telah dikemaskinikan)

Sasaran peserta :
1. Jurugambar perkahwinan
2. Jurugambar portrait
3. Jurugambar yang ingin mempercepatkan workflow
4. jurugambar yang ingin mempercepatkan editing dan mendapatkan hasil yang lebih menarik dan lebih professional.

Isi kandungan

1. Rangka kerja / Workflow
Pengenalan kepada 5 fasa rangkakerja
- capture -> lightroom -> bridge -> photoshop -> print

2. Lightroom
Basic
- Antaramuka.
- Personalization
- Panels.
- Akses kepada Help
- Shortcut keys.
- Import / export
- Backup

module library
- peralatan untuk editing
- menggunakan presets
- mengedit banyak gambar dengan satu click
- syncronizations

- tonal adjustment secara general
- tonal adjustment mengikut warna pertama dan kedua
- noise reduction, sharpening & vignetting
- membina, dan mengubahsuai presets

3. Adobe Bridge
- Basic management &amp; interface
- Membina contact sheets, website
- Automation

4. Asas Photoshop
- Layer
- Teknik selection menggunakan lasso, quick mask, layer mask
- Layer blending
- Adjustment layer
- Curve
- Level
- Color balance
- Creating border (free AM action)
- teknik sharpening, Capture Sharpening, Creative &amp; selective sharpening, High pass sharpening (free AM sharpening action)

5. Photoshop Untuk Jurugambar
- Pembetulan White balance
- Pembetulan Tonal gambar (kecerahan, contrast) (free AM action)
- Pembetulan tonal gambar pada tempat yang spesifik
- Recover blown-out highlight detail
- Meningkatkan warna dalam gambar
- Pembetulan dan meningkatkan kualiti gambar
- Shifting focus - tilt & shift
- Adding realistic lens blur (bokeh)
- Cropping
- Membuang elemen yang tidak dikehendaki dalam gambar
- noiseninja / define

6. Portrait Retouching
- Membaiki tonal wajah
- Membuang jerawat & parut
- Eyes & teeth whitening/ enhancement
- Adding catch light
- Accentuating face shape & dimension
- skin smoothing using surface blur
- Lips color boosting
- Mengkuruskan subjek
- Teknik pantas untuk skin smoothing (automation, proses unlimited photos at once)
- portrait sharpening without halo or exaggerate skin texture or plastic look

7. Special Effects
- special effects third party software
- Edge glow
- White glow
- Surreal background
- Adding zoom blur
- Adding movement blur
- Film Simulation (Free Action)
- fuji velvia for very saturated color
- kodak portra for natural portrait skin tone


8. Automation
- membetulkan tonal gambar secara automatik
- denoise
- Skin smoothing
- Color enhancement
- Sharpening
- Adding glow

9. Collage &amp; Montage
- simple storybook
- creating photo composition using layer mask

Dan of coz, free action yang best-best seperti action ini:



Dan juga step by step cara membuat action tersebut. Dan banyak lagi, seperti yang telah diberi review oleh peserta lepas.

REPORT DARI KELAS YANG TERDAHULU:
http://www.candidsyndrome.com/forum/viewtopic.php?t=9682

CARA MENDAFTAR
Booking : RM200, bank-in kepada
a) CIMB Bank : 14260067469523 (Md Adhkhadi Mohd)
b) Maybank : 164052272599 (Md Adhkhadi Mohd)

kemudian sila SMS mengikut Format ini :-
LR & PS | NAMA | NickName | Bank | Jumlah Bayaran | Tarikh & Masa | No telefon | Email |

kepada 0162371946 atau 0123076857

Bayaran penuh boleh dibuat selewatnya seminggu sebelum tarikh kelas bermula, secara online saja.

Fasilitator
Lisa aka cempedakgoreng

Senarai peserta setakat ini:
1. Shahlan Ibrahim
2. Faizal Awalludin
3. AzizalSidek
4. Dman635
5. Sirreh
6. Excha
7. Azim
8. epul4269
9. Zulhisham
10. Mohd Redzuan
11. Amiruddin
12. Amy Melaka


Monday, 14-Jul-2008 06:02 Email | Share | | Bookmark
Bengkel Asas Fotografi Putrajaya.

 




[<<  <  1  2  3  4  [5]  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net